- Domowe inspiracje i niebanalne dania
- 17 kwietnia 2025
Placki i racuchy na każdy dzień tygodnia – nie tylko na słodko
🍌 Poniedziałek: Racuchy z bananem i cynamonem
Składniki:
-
2 dojrzałe banany
-
1 jajko
-
1 szklanka mleka
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Banany rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkiem i mlekiem. Dodaj suche składniki i połącz w gęste ciasto. Smaż niewielkie racuchy na złoto. Podawaj z jogurtem naturalnym lub miodem.
🧀 Wtorek: Placki z cukinii i serem feta
Składniki:
-
1 duża cukinia
-
100 g fety
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj i odsącz z nadmiaru wody. Dodaj pokruszoną fetę, jajko i mąkę. Dopraw do smaku. Smaż cienkie placuszki na oliwie. Świetnie smakują z jogurtem czosnkowym lub dipem koperkowym.
🍏 Środa: Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
-
2 jabłka
-
1 jajko
-
1 szklanka kefiru
-
1,5 szklanki mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki rodzynek
-
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając rodzynki i cynamon. Smaż na średnim ogniu, aż racuchy się zarumienią. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą.
🥔 Czwartek: Placki ziemniaczane z cebulą i majerankiem
Składniki:
-
5 ziemniaków
-
1 cebula
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i smaż cienkie placki na złoto. Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub gulaszem.
🥬 Piątek: Placki ze szpinakiem i serem
Składniki:
-
200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
-
100 g twarogu lub fety
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak podsmaż z czosnkiem, ostudź i połącz z resztą składników. Smaż małe placuszki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj z jogurtem czosnkowym lub salsą pomidorową.
🍫 Sobota: Placki kakaowe z twarożkiem waniliowym
Składniki:
-
1 jajko
-
1 szklanka mleka
-
1,5 szklanki mąki
-
2 łyżki kakao
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
twarożek waniliowy lub serek mascarpone do podania
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki na gładką masę. Smaż niewielkie placuszki na suchej patelni. Podawaj z kremowym twarożkiem i świeżymi owocami.
🧅 Niedziela: Placki z kaszy gryczanej i pieczonej cebuli
Składniki:
-
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
-
1 pieczona lub karmelizowana cebula
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Wymieszaj składniki na gęstą masę. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zarumienienia. Podawaj z jogurtem naturalnym lub jako dodatek do mięsa i sałatki.
✅ Podsumowanie
Placki i racuchy to dania uniwersalne – można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa, sery, owoce czy przyprawy. Wystarczą podstawowe składniki i dobra patelnia, by codziennie stworzyć coś nowego i pysznego. To idealna opcja na szybki posiłek i świetny sposób, by nie marnować produktów w lodówce.